Drama vs frid

Dramatik eller lugn och ro?

Vi längtar alla efter att känna frid och kunna njuta av stunden, det gör både du och jag eller hur? Men inom oss finns ofta en osäkerhet som mer eller mindre gör att vi vill ha drama och som får oss att söka oss till konflikter. Det är nåt som finns inom oss trots att de flesta av oss inte vet om det.

Vissa situationer, tankar eller händelser kan väcka en reaktion i Dig. Det är nåt som sker i dig och således är problemet alltid hos dig. Allt Du känner är Ditt problem, inte andras. Det kan tex vara något som inkräktar på Din personliga integritet, nån som anklagar Dig för nåt, nån som inte bekräftar Dig,nån som ifrågasätter Ditt sätt att göra saker, Ditt sätt att förhålla Dig till pengar.

I sånna tillfällen kanske Du kan känna en stark känsla som väller upp inom Dig, en rädsla som finns där bakom Din ilska eller aggression? Det är den delen av Dig som är osäker och vill stångas med sina motståndare för att finna svaret på om Du har rätt, om Du kan va säker eller inte. Om Du visste att Du har rätt så blir Du inte illa berörd utan kan bara konstatera att Din motståndare inte förstår det Du förstår. Din frustration är Din osäkerhet. Du är inte frustrerad på Din motståndare utan Du är således osäker på Dig själv. Du hör det på Din röst, Ditt tonfall osv om Du är osäker. Jag hör det även på andra och andra kanske hör det på Dig. Eller rättare sagt så känner alla Att du hamnar ur balans och dom kommer därför attackera Dig på det sätt som gör att Du förminskar Dig själv och blir en medaktör i dramat som alla osäkra innerst inne vill ha – för att söka vad dom innerst inne står för. Men att söka Din självbild i draman med andra är ett dåligt val som tar väldigt lång tid om det nånsin lyckas. Eftersom det då är två helt olika personer som söker sig själva i den andra istället för i sig själva! Det är i Dig Du finner Dig själv, inte i andra. Du ska ägna Dig åt självinsikt och reflektion, inte i draman med andra. Det är grunden i kreativ och effektiv personlig utveckling. Ändra Dig själv istället för att försöka ändra andra. Du behöver inte övertyga andra om Din egen sanning för att kunna efterleva den, Du behöver Ditt godkännande, inte andras!

När Du blir medveten om hur tankarna försöker försvara Dig eller hur Dina argument går ut på att skuldbelägga eller attackera andra så vet Du att det är den osäkra inom Dig som söker drama med andra när Du egentligen ska jobba med Dig själv i Din egen ensamhet. I Ditt inre ska Du förstå, förlåta och leda Dig själv framåt. Du kan inte läka Dig själv genom att ändra andra människor för alla kommer inte hålla med Dig. Har Du tur så möter Du dom sällsynta människorna som förstår att vi kan vara överens om att inte vara överens. De personerna förstår att vi är olika individer med olika utgångslägen och med olika mål.

Dom mötena är dock väldigt unika. Därför måste Du själv ge Dig den förståelsen till Dig själv och då kommer Du även kunna ge den till andra som en slags bonus. ”Jag förstår att du känner så” är en fin och neutral diplomatisk sak att säga. Men undvik att försöka ändra den som inte efterfrågar tips och råd. För det kommer aldrig lyckas och det blir bara spilld tid för Dig.

I dom situationerna när Du känner frustration pga vad andra tycker eller säger om Dig eller Ditt liv, där har Du chansen att bli medveten – om du tänker på mina ord om att det Du känner är Ditt ansvar och att Du bara blir frustrerad i närvaronav Din osäkerhet. Andras personliga egenskaper KAN Du inte känna. Inte ens om du skulle försöka..

När Du känner att Du hamnar i en konflikt och i ett drama så måste Du bli medveten om att det är Du som är ansvarig för att Du är i dramat. Om nån försöker dra in Dig i deras dramatik pga deras osäkerhet så drar Du en gräns OM drama inte fyller ett syfte pga Din osäkerhet..

Den delen som kämpar i dramat och försöker vinna en sån dialog är den osäkra delen av Dig själv som bara gör sig själv ännu mer osäker genom att försöka finna bekräftelse i att andra ger sin tillåtelse. Och den finner du som sagt inte hos andra osäkra dramatiker.. När du känner att Du vill ha rätt istället för att tacka nej till debatten så vet du att du måste bearbeta Dig själv istället för andra personer. När Du känner att drama inte fyller ett syfte i Ditt liv så har Du funnit Dig själv.. Då är Du i kontakt med Dig själv och osäkerhet finns inte inom Dig längre som kan triggas igång av andras dramatik och provokationer..

Dramatik är motsatsen till personlig utveckling. Drama är dom omedvetnas dåliga substitut till utveckling.

Så ta Ditt ansvar för hur Ditt liv ser ut idag, imorgon och i framtiden. Valet är ditt..

/ Larry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *